You are here

Osallistujien tarinoita

TAT-tiimi on kerännyt haastatteluja toiminnoissa mukana olevilta ihmisiltä, esimerkiksi Suomen kielen keskusteluryhmän aktiivisilta osallistujilta!

 

MAX HYUN

Max on asunut Suomessa noin neljä vuotta. Aiemmin hän asui Jämsässä ja huhtikuussa hänellä tuli täyteen ensimmäinen vuosi Helsingissä. Ensimmäistä kertaa Max kävi Suomessa vuonna 2011 ystävän suosittelemana. Suomen viileä kesä sää oli puoleensa vetävä ja Max kiersi Helsinkiä nähtävyyksiä ja mukavia paikkoja videoiden. Etelä-Koreassa näitä matkavideoita saattoi nähdä televisiossa. Nykyään Max kääntää omia videoitaan suomeksi. (https://youtu.be/PTUjCcEVrOI?si=6Ahi_Vf8C48w2ANY )

 

Max opiskelee Taitotalolla ja on tällä hetkellä opiskeluun sisältyvässä työharjoittelussa kahvilassa. Max toivoo pääsevänsä tekemään lähihoitajan tai hoiva-avustajan töitä, mihin liittyen opinnot Diakonia-ammattikorkeakoulussa alkavat syyskuussa. Max tahtoo päästä myötävaikuttamaan Suomen yhteiskunnassa. Hän on jo pitkään ponnistellut mielenterveydellisten asioiden oppimisen parissa ja pidemmän päälle hänen intohimonsa on huonompiosaisten ja syrjäytyneiden auttaminen. Näin hän näkee voivansa luoda iloista tulevaisuutta. Omassa tulevaisuudessaan Max haluaa nähdä ystävyyksiä, enemmän joogaa ja pianonsoittoa. Ensisijaisen tärkeänä hän kuitenkin näkee, että nyt on kohdistettava ajatuksia työhön ja suomen kieleen ja niiden rinnalla pitää harrastuksia, jotta identiteettiään pääsee myös toteuttamaan. 

 

Suomen kielen opiskelussa Max:lla on omat taktiikkansa, kuten esimerkiksi: 30 uutta sanaa viikossa, joita hän sitten käyttää lauseissa. Muistin ylläpitämiseksi, joitakin kuukausia kerrallaan hän katsoo taaksepäin ja kertaa mitä viimeisten kuukausien aikana on tullut opiskeltua. Max aloitti suomen opiskelun 2013 ja TAT:n toimintaan hän saapui viime syyskuussa (2023). Hän on tyytyväinen TAT:n yhteisöön kutsuen sitä uskomattoman hyödylliseksi muun muassa siksi, että hän pääse oleskelemaan sekä jakamaan hyödyllisiä vinkkejä muiden ulkomaalaisten kanssa. TAT:n kieliryhmä myös auttaa Maxia Suomeen sopeutumisessa. Kaiken lisäksi Max kokee, että ryhmässä saa arvokasta metakognitiivista tietoa omista taidoista: hän pääsee objektiivisemmin analysoimaan sitä, mitä hän tietää ja mitä ei.

 

Haastattelun on kirjoittanut Soul Koskimaa.

 

~

 

THU HUYNH

Thu Huynhille koulutus  on elämässä tärkeintä. Tällä hetkellä koulutusyrittäjyyden maisterin tutkintoa suorittava Thu on asunut Suomessa melkein kahdeksan vuotta. Hän saapui tänne Vietnamista vuonna 2016. Ensimmäisenä vuonnaan hän opiskeli aikaisemman nelivuotisen lastentarhanopettajatutkintonsa tunnustuksen saadakseen. Samanaikaisesti Thu opiskeli myös esiopetuksen lisäpätevyyttä.

Thu tuntee olevansa äärimmäisen onnekas, että hänellä oli mahdollisuus saada tämä lisäpätevyys, koska vaatimukset esiopetukseen ovat tiukat. Thu pääsee työskentelemään  kuusivuotiaiden lasten kanssa ja sanoo rakastavansa työskentelyä tämän ikäisten kanssa, koska he haastavat kysymällä asioita, joita et itse tulisi kyseenalaistaneeksi.

Ensimmäisenä vuotenaan Suomessa Thu ei ollut kiinnostunut suomen kielen oppimisesta, ja hän aloitti ensimmäisen suomen kielen kurssinsa vasta aloitettuaan työskentelyn. Uteliaana YKI-kielitaidon testistä hän päätti kokeilla sitä ja pääsi läpi ensimmäisellä yrityksellä. Yleensäkin Thu haluaa altistaa itsensä  kielille ja on tehnyt sitä monien kielten kanssa, kuten kiinan, espanjan, ruotsin, japanin ja englannin. Kuten suomenkin kohdalla, hän koki kuuntelemisen olevan vaikeinta. Thu uskoo, että jos hän olisi nähnyt suomen opiskelun eteen paljon vaivaa näin päättäväisesti kaikki nämä vuodet, olisi hän nyt osaamiseltaan jo C-tasolla.

Thu on työskennellyt täällä seitsemän vuotta ja äskettäin, muutaman vuoden tauon jälkeen, hän löysi motivaation aloittaa suomen kielen opiskelun uudelleen. Hän; kaipasi enemmän haastetta työhönsä. Tämä tarkoitti siirtymistä suomenkieliseen työympäristöön. Työskenneltyään samassa paikassa vuosia Thu oli halukas astumaan ulos mukavuusalueeltaan. Hän halusi oppia suomea, jotta enää ei tarvitsisi jatkuvasti sanoa vain 'puhun vähän suomea'. Thu liittyi mukaamme TAT:n toimintaan vuonna 2023.

Thu osallistuu sekä torstain suomen kielen keskusteluryhmään, joka toivottaa tervetulleeksi kaikentasoiset suomen kielen puhujat, että maanantain verkkotunneille, jotka on tarkoitettu vähintään B1-tasoisille suomen käyttäjille. Vaikka Thu käy  töissä ja opiskelee, hän silti kokee osallistumisen näihin kieliryhmiin erittäin hyödyllisenä. Sen lisäksi, että ryhmät ovat maksuttomia, Thun mielestä TAT-ryhmistä erityisiä tekee se, kuinka ryhmien opettajilla on paitsi pedagogisia taitoja myös kyky luoda toivottu yhteys opiskelijan ja opettajan välille. 

Thu pitää itsereflektiota tärkeänä osana kielen opiskelua ja hän näkee, kuinka ilman sitä monelta valitettavasti jää kehityksensä huomaamatta. Koska hän uskoo jakamisen edesauttavan oppimista, Thu mielellään tapaa uusia ihmisiä ja on heille avuksi niin suomen kielen oppimisessa kuin muutenkin Suomeen integroitumisessa. Oman oppimisensa osalta Thu seuraa kehitystään tarkasti, ja voikin sanoa todella näkevänsä edistymisensä jo muutamassa kuukaudessa. Thu miettii välillä, onko hänellä tarpeeksi energiaa ja motivaatiota suomen opiskeluun, mutta hän haluaa silti jatkaa yrittämistä. Vaikka opiskelu voi olla  hankalaa, hän kuvailee kieltä hauskaksi ja mielenkiintoiseksi.

 

Haastattelun on kirjoittanut Soul Koskimaa.

 

~