Unified Namikalla 10 vuotta
Unified-toiminta täytti tänää keväänä Namikassa jo 10 vuotta. Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa. Kansallisella tasolla myös muut erityistä tukea tarvitsevat harrastajat voivat pelata Unified-koripallojoukkueissa. Kentällä yhdessä joukkueessa pelaa samaan aikaan kolme urheilijaa ja kaksi partneria. Unified-koripalloa pelataan tavallisen koripallon säännöillä.
Suomeen Unified-koripallo rantautui Euroopan komission tukeman Special Olympics -nuorisohankkeen voimin 2010 ja tällä hetkellä Unified-koripalloa pelataan Koripalloliiton alaisessa sarjassa viidellä sarjatasolla. Unified-koripalloa voi pelata miesten ja naisten sekajoukkuein, mutta kansainvälisellä tasolla on myös omat sarjansa naisille ja miehille.
2021 Toukokuussa Unified-koripallo pääsi Planet Companyn yhteiskunnallisten vaikuttavien tekojen listalle. Planet Company on paikka, jossa ihmiset voivat tutustua organisaatioiden aidosti merkityksellisiin tekoihin, joiden vaikuttavuus on kestävän kehityksen asiantuntijoiden todentama. Planet Company kokoaa yhteen paikkaan eri toimijoiden yhteiskunnallisesti vaikuttavia tekoja.
Namikan ja Suomen Unified toiminnassa ei ole voinut olla törmäämättä Pipsa Aaltoseen joka on omalla toiminnallaan ja uurastuksellaan tuonut toimintaa tunnetummaksi ja kasvattanut sitä parin pelaajan kokeilusta monen joukkueen toiminnaksi.
”Ensimmäiset Unifiedin harjoitukset olivat Toukokuussa 2011 kymmenen vuotta sitten ja toiminta alkoi yhteistyössä silloin voimissaan olleen KaPo:n kanssa. Ekoissa treeneissä oli paikalla viisi innokasta pelaajaa. Ensimmäisenä vuotena harjoituksia pidettiin kerran viikossa ja toimintaan tuli mukaan 9 pelaajaa kauden aikana. Toiminta alkoi aikuisten joukkueella ja heti perään nuorempien ryhmä laitettiin pystyyn.”
Kuten kaikessa uudessa toiminnassa, alussa oli pieniä käynnistymisongelmia. Uudenlaisen Unified-toiminnan esiin tuominen ja tunnetuksi tekeminen toi uudenlaisia haasteita.
”Toiminnan esiintuominen, esittely ja paikkansa löytäminen seurassa vaati todella paljon työtä. Valmentajien, partnerien ja pelaajien löytäminen aiheutti paljon harmaita hiuksia. Seuran omista junnuista löytyi ensimmäisiä apuvalmentajia ja partneripelaajia. Piti vain löytää ne hyvät tyypit”
Oman harrastuksen ja työn yhdistäminen oli Pipsalle unelmien täyttymys vaikka se aiheuttikin paljon töitä, vaivaa ja jo mainittuja harmaita hiuksia.
”Toiminta on alusta asti ollut avointa kaikille tasoon tai taitoihin katsomatta, ryhmät ovat sisältä riemun kirjavia joissa jokaiselle yksilöle löydetään oma tapa harrastaa korista. Jokaiset harjoitukset ovat täynnä tuhansia eri tunteita ja valmentajien on selvittävä niistä kaikista eri tavoin. ”
Unifiedin kolme isointa tekijää Pipsan mukaan
”Olla tärkeä osa seuraa”
”Kaikille mahdollisuuksien antaminen”
”Ikuisten ystävyyksien luominen”
Nykyisestä toiminnasta kertovat Unifiedin valmentajat Tiina Ruottinen ja Roosa Saarni
Tiina on Unified toiminnassa mukana jo kuudetta kautta. Hän aloitti partneripelaajana aluksi siskonsa Sannan kanssa Pipsan rekrytoimana. Tiina toimi myös joukkueenjohtajana hoitaen joukkueen taustatehtäviä pelatessaan partnerina. Päätös siirtyä joukkueen valmentajaksi täksi kaudeksi oli helppo, mutta samalla pieni kaipuu pelaajaksi on edelleen.
Roosalla tämä on myös kuudes vuosi mukana toiminnassa. Roosa vaihtoi Namikaan pelaamaan vuonna 2015 ja samalla kaudella aloitti mukana Unifiedissa valmentajana. Tarvittaessa hän on myös toiminut partnerina. Roosa toimii myös valmentajana Special Olympics Finlandin lajileireillä. Hän on viihtynyt kaikissa rooleissa yhtä hyvin, pystymättä nimeämään yhtä lempparia
Olet toiminut kummassakin roolissa, partnerina ja valmentajana. Miten ne eroavat toisistaan. Miten myös kuvailisit parhaiten toimintaa.
Tiina kuvailee seuraavanlaisesti erilaisia rooleja Unified-toiminnassa.
”Valmentajan ja partnerien roolit menevät hyvin paljon päälläkkäin ja rajat ovat häilyviä. Partnerit ovat kentällä mukana pelaavat vammattomat pelaajat. Partnerin rooli vaatii pelisilmää, peliä ei saa dominoida vaan tarkoituksena on auttaa ja ohjata, luoda tilanteita ja toimia osittain myös valmentajana kentällä. Valmentajan rooli on perinteisempi valmentajan rooli.”
Tiina ja Roosa kertovat toiminnasta hyvin samankaltaisesti. Toiminnasta paistaa läpi urheilun vilpitön riemu ja yhdessä tekemisen ilo.
”Unified pelaaminen on parasta hyvän mielen koripalloa. Kentällä ei esiinny turhaa hampaiden kiristelyä, epäurheilijamaisia tekoja tai muutakaan peliin kuulumatonta vaan kaikilla on aitoa ja vilpitöntä urheiluhenkeä. Voitosta pelataan aina tottakai täysillä, mutta vastaavaa iloa ja positiivisuutta hetkessä kuin hetkessä ei ole tullut muuten nähtyä.
”Unified toiminnan isoin merkitys on ”ilon kautta”! Meidän toimintaan saa tulla kuka vaan, kaikki otetaan avosylin vastaan ja kaikkia kannustetaan. Onnistumisia juhlitaan riemukkaasti, epäonnistumisista ei lannistuta vaan koitetaan uudestaan, ja joukkuekaverit tsemppaa aina.
Yhteisöllisyys, yhdessä kehittyminen ja ennenkaikkea hauskanpito on asioita, miksi tätä tehdään.”
Mitä erityisiä muistoja liittyy toiminnassa mukana olemiseen.
”Ensimmäisenä mieleen tulevat yhteiset pelireissut joiden aikana pääsee pelaamaan ei niin tuttuja joukkueita vastaan. Turnauksien odottaminen, jännittäminen ja lopulta kun yhdessä päästään tekemään ja kokemaan uusia juttuja. Turnausreissujen isoimmat ja parhaat muistot ovatkin usein muita kuin kentällä tapahtuneita asioita”
Toisena Tiina mainitsee kuinka yhdessä tekeminen, harjoittelu ja omistautuminen tuli esiin.
”Ensimmäinen voitto ikinä paikallisvastustaja PuHu:sta. Pelaajista näki heti kuinka he tajusivat miten paljon yhdessä oltiin tehty ja menty eteenpäin. PuHu oli aluksi dominoinut kohtaamisia, mutta pitkäjänteisellä yhdessä tekemisellä viimeinkin onnistuttiin heitä vastaan oli hieno osoitus tekemisestä.”
”Myös medän partnerien, pelaajien ja valmentajien mukana oleminen Special Olympicsin kansainvälisissä kilpailuissa on aina hienoja hetkiä.”
Roosalla myös muistoista kirkkaimpina loistavat selvästi yhdessä koetut ja tehdyt asiat.
” Parhaita hetkiä on ollut seuraleirit sekä unified-kauden perinteinen päätösturnaus kisakalliossa, kisadiskot tietty kans, pelien jälkeen yhdessä syöminen, pikkujoulut, niin monet itkut ja naurut, ja koko toiminnasta välittyvä turvallinen ja onnellinen fiilis. Valmentajana parasta on nähdä pelaajien kehittymistä ja olla apuna kasvamisessa niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Tulee aina kylmät väreet, kun pelaaja heittää ensimmäisen onnistuneen korinsa ottelutapahtumassa, ja vastustajan hienoille koreille taputetaan peleissä myös. Unified on ihan parasta!”
Minkälainen merkitys mielestäsi Unified-toiminnalla on?
”On todella hienoa nähdä kuinka suomessa Unified on levinnyt laajalle seuratasolle. Globaalisti on ihmetelty kuinka Suomessa tässä on päästy näin pitkälle. Tässä on seuroilla ja koripalloliitolla ollut iso vaikutus. Koriksen Unified-puoli on ainoa jossa lajiliitto on näin isosti mukana. Unified-korista pidetään seuroissa ja liitossa kuten ”normaalia” korista. Unified on mukana kaikkialla kuten muutkin. Kaikki eivät aina välttämättä tajua kuinka edelläkävijöitä suomessa ollaan”
Unified-toiminnassa on suomessa nykyään mukana satoja pelaajia, toimintaa järjestää 16 koripalloseuraa, mukana on lähes 50 valmentajaa ja 89 partneripelaajaa. Toiminta on levinnyt tasaiseen tahtiin ympäri suomen.
”Etenkin pelaajille tämä on todella iso juttu. Monet pelaajat asuvat ryhmäkodeissa- Harrastukset ovat usein heille kohokohtia viikottain. Harrastuksen parissa he pääsevät luomaan ja ylläpitämään uusia kontakteja ja sosiaalista kanssakäymistä.. Monelle harjoitukset, puhumattakaan peleistä on todella iso juttu arkiviikon rytmissä. Pelaajat ovat kuin isoa perhettä. He jakavat keskenään huolia ja murheitaan. Unified-toiminta on pelaajille paljon enemmän kuin koripallo. Namikassa unified mukana kuin mikä muukin joukkue. Unified on vain käytännössä etuliite, säännöt on samat, kenttä on sama.”
Unified-pelaaja Aarre Härkönen on ollut toiminnassa mukana vuodesta 2018 lähtien. Nykyisin joukkueen kapteenina toimiva Aarre on sporttimiehiä. Aarre harrastaa koriksen lisäksi kuntonyrkkeilyä. Aarre osallistui haastateltavaksi juuri saavuttuaan perehdytyksestä kesätöihin.
Mikä on koripallossa ja harrastamisessa hienointa?
Koriksessa Aarren mielestä siisteintä on tottakai korien tekeminen ja pelaaminen, mutta hän kuvailee korista ja harrastamista myös seuraavanlaisesti
”Siisteintä on myös lihaskunnon kasvaminen, kun tulee hiki ja pulssi nousee. Kunnon kehittyminen on hieno juttu ja koko kroppa saa liikuntaa. Tottakai tärkeimpiä juttuja on myös se hauskuus ja joukkuekaverien kanssa läpän heittäminen”
Hienoimpia hetkiä urheillessa?
Hienoimmiksi hetkiksi koriksen parissa Aarre kertoo aikaisemmin mainitun PuHu-pelin kun viimeinkin rakas paikallisvastustaja voitettiin ja joukkuekaverien kanssa yleisesti toimiminen. Toisena nöyrällä urheilijalla mieleen tuli 2019 koripalloliiton gaalassa saatu Unified-koripallon vuoden urheilijan palkinto.
”Oltiin jonkin verran tappiolla, mutta noustiin lopulta ohi ja voitettiin peli. Itse olen rauhallinen henkilö enkä niin lämpeä heti näistä kierroksille, mutta myöhemmin tajusin kuinka oltiin tehty hommia ja oltiin kehitytty. Olikohan se 2019 kun sain sen parhaan pelaajan palkinnon, sekin oli hieno juttu.”
Minkälainen merkitys urheilulla ja nyt kyseessä olevalla Unifiedilla mielestäsi on?
”iso merkitys kaikille. Yhdessä on aina kiva tehdä hommia, toiminnassa on saanut nauttia paljon, saanut paljon hyviä muistoja ja onnistumisia. Kovaa työtä tehdään ja sillä on todella iso merkitys tähän lopputulokseen. Koutsit tsemppaa, partnerit tsemppaa ja joukkuekaverit tsemppaa, kaikki tehdään hommia. Mitään huonoa ei ole jäänyt mieleen tai muistoihin”
Onnea Unifiedille pyöreiden täyttämisestä ja tsemiä seuraavalle kymmenelle vuodelle!