You are here

Helsingin NMKY panostaa arvojensa kautta koripallovalmennukseen

04.10.2024

Valmennuksen ytimessä Helsingin NMKY:llä on halu järjestää toimintaa kaikille lapsille ja nuorille."Koriksen harrastaminen on mahdollista kaikille, tavoitetasosta riippumatta.”

Kuva: Harri Vallila

Helsingin NMKY on lisenssimäärällä mitattuna Suomen suurin koripalloseura. Seurassa korista pelaa 1500 harrastajaa, joista junioripelaajia on 1232. Helsingin NMKY:n koripallo koostuu noin 70 joukkueesta sekä harjoitusryhmästä kaikenikäisille lapsille ja aikuisille. Toimintaa järjestetään myös vammaisurheilupuolella. Seura panostaa vahvaan juniorityöhön ammattimaisen valmennuksen avulla. Moni valmentaja omaakin Suomen Koripalloliiton koulutusten ohella liikunta-alan koulutuksia sekä pedagogisia koulutuksia.

Valmennuksen ytimessä Namikalla on halu järjestää toimintaa kaikille lapsille ja nuorille.

"Koriksen harrastaminen on mahdollista kaikille, tavoitetasosta riippumatta. Meillä voi ottaa vähän kevyemmin tai harrastaa kilpatasolla", kertoo Helsingin NMKY:n valmennuspäällikkö Juuso Milén.

Yhteiset arvot auttavat koko valmentajakuntaa valmennustyössä. Avoimuus ja liikunnan merkitys tulevat selkeästi esille Namikan arjessa. 

"Meillä on selkeä arvomaailma: jokainen on tervetullut, jokainen joukkueessa on tärkeä ja opettelemme niitä taitoja, mitä yhdessä tekeminen vaatii. Tietysti urheilu ja liikkuminen ovat isossa keskiössä. Uskomme liikunnan tuovan kokonaisvaltaista hyvinvointia jokaiselle lapselle ja nuorelle. Koripallo on tähän loistava keino" Milén jatkaa. 

Namikalla on useita joukkueita, joita on valmentanut sama valmentaja useita vuosia. Milén painottaa valmentajan ja joukkueen yhteisen matkan tärkeyttä koripallossa. 

"Lähtökohtaisesti haluamme, että valmentaja pystyy seuraamaan samaa joukkuetta useita vuosia. Harrastustoiminnassa on todella tärkeää, että valmentaja oppii tuntemaan lapsen ja tämän perheen, sillä se tukee suuresti lasten kehitystä. Helposti yksi vuosi joukkueen valmentajana on liian irrallinen eikä näin ollen kanna hedelmää välttämättä samalla tavalla kuin saman joukkueen valmennus useamman vuoden ajan. Valmentaja itsekin kehittyy, kun yhteinen matka joukkueen kanssa on pidempi."

Entä vaikuttaako saman valmentajan valmennuksessa oleminen mahdollisesti positiivisesti menestykseen?

"Menestystä voi mitata monin eri tavoin. On kilpailullista menestystä ja se, miten  lapsi ja hänen perhe kokevat harrastuksen. Valmentajan pitkäaikainen työ voi motivoida lasta pysymään koripalloharrastuksen parissa kuitenkin pidempään."

"SM-sarjoja pelataan sen takia, että siellä kilpaillaan. Jokaisella joukkueella on tavoite pärjätä valtakunnallisissa kisoissa. Menestyminen, mitalit ja pokaalit ovat yksi  menestyksen mittari ja tavoiteltava asia, mutta eivät ne ole kaikki kaikessa. Me uskomme siihen, että joukkueiden hyvät harjoitusviikot ja kuukaudet ennen pitkää näyttävät, miten joukkueet kehittyvät ja lopuksi menestyvät. Aina ei tule mitalia, vaikka kaikki työ olisi tehty erittäin hyvin", Milén summaa. 

Kaikki ovat tervetulleita harrastamaan korista Namikalle. Ensimmäiset kaksi viikkoa saat kokeilla korista maksuttomasti ja jokainen uusi harrastaja saa koripallon. Tervetuloa Suomen suurimpaan koripalloperheeseen!