IDI - Intercultural Development Inventory

Kulttuurienvälinen osaaminen (engl. Intercultural Competence) on taito, joka kehittyy kulttuurienvälisten kohtaamisten, elämänkokemuksen ja tavoitteellisen harjoittelun avulla. Vähemmistötausta, kaksikulttuurinen tausta tai monikulttuurinen elin- ja työympäristö auttavat hahmottamaan maailmaa eri näkökulmista ja siten voivat antaa paremmat lähtökohdat kulttuurienvälisen osaamisen kehittymiselle. Yksilöt ja organisaatiot voivat siis olla eri tasoilla kulttuurienvälisen osaamisen jatkumolla, mutta kaikki voivat siinä kehittyä.
MOK-ohjelmassa käytetään IDI-nimistä kulttuurienvälisen osaamisen arviointityökalua yksilöiden ja organisaatioiden kulttuurisen osaamisen nykytilan kartoittamiseen sekä koulutuksen vaikuttavuuden seurantaan ja arviointiin. IDI on johtava kulttuurienvälisen osaamisen mittari, jota käytetään kansainvälisesti ja joka on validoitu eri kulttuureihin ja kieliryhmiin sopivaksi arviointivälineeksi.. Työkalu perustuu Milton Bennettin tutkimustyöhön ja sen käyttöoikeus vaatii tarkasti valvotun sertifikaatin (Developmental Model of Intercultural Sensitivity research). Lue lisää IDI:sta: https://idiinventory.com (Hammer Holdings Inc.)
Varsinainen IDI-mittaus sisältää yhteensä 50 kysymyksen kyselyn. Kyselyn tuloksista toimitetaan sopimuksesta riippuen joko henkilö- tai ryhmäkohtainen raportti ja se käsitellään keskustellen sertifioidun kouluttajan johdolla. Raportista voit nähdä mm. henkilökohtaisen tai ryhmäsi sijoittumisen kulttuurienvälisellä jatkumolla (ks. kuva yllä). Olennainen osa palautekeskustelua on yksilö- tai ryhmäkohtaisen kehittämissuunnitelman laatiminen, joka sisältää konkreettisen tavoitteenasettelun lisäksi käytännön työkaluja, suosituksia ja tehtäviä kulttuurienvälisen osaamisen kehittämiseen arjessa.
