Olet täällä

TOIMINNAN AVULLA TYÖELÄMÄÄN (TAT)

Mikä on TAT?

Helsingin NMKY

Toiminnan Avulla Työelämään (TAT) on hanke, joka edistää maahan muuttaneiden nuorten aikuisten hyvinvointia ja työllistymistä. Toimintaa rahoittaa  Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus  STEA.  

TAT:n toimintaan kuuluvat muun muassa:  

  • liikuntaryhmät ja muu vapaa-ajan toiminta  

  • suomen kielen ryhmät 

  • työn hakemiseen ja työelämään liittyvät ryhmät ja koulutukset 

  • perheille ja vanhemmille suunnattu toiminta 

  • henkilökohtainen ohjaus ja neuvonta 

Kaikki toiminta on maksutonta (0€).  

Palvelemme asiakkaitamme suomen, englannin, ranskan, arabian, kurdin (kurmandzi ja sorani), darin, venäjän, turkin ja vietnamin kielillä. 

 

Miten pääsen mukaan? 

Toimintaan mukaan tuleminen on helppoa: voit tulla mukaan milloin tahansa, ilmoittautumista ei tarvita! Katso alta aikataulumme: siinä on kerrottu, missä ja milloin toiminta tapahtuu. Toimintaa on kevät- ja syyskaudella. Kesällä järjestämme jalkapalloturnauksen ja satunnaisesti muuta pienimuotoista toimintaa. 

Voit soittaa meille tai laittaa viestiä esimerkiksi whatsappissa tai Facebookin tai Instagramin kautta!

Toiminta ja aikataulu

Helsingin NMKY

Tässä on alustava ohjelma ensi syksylle. Katso varmasti ajantasainen ohjelma FB-sivuiltamme!

 

Liikuntaa kaikille 

TAT järjestää useita erilaisia liikuntaryhmiä, joihin kaikki ovat tervetulleita! Tule mukaan pelaamaan pallopelejä (esim. futsal, lentopallo, pingis) tai tanssimaan Kizombaa. 

Suomen kielen ryhmät 

Suomen kielen ryhmissämme voit harjoitella suomen kieltä mukavassa ja rennossa ilmapiirissä. Aloittelijoille on oma ryhmä: ei haittaa, vaikka et vielä osaa hyvin suomen kieltä! Et tarvitse oppikirjaa, opettaja antaa sinulle materiaalit. Edistyneemmille tarkoitetussa ryhmässä puhutaan erityisesti työelämään ja työn hakemiseen liittyvistä asioista.  

Sosiaaliset tapahtumat

TAT Community Café on kohtaamis- ja ajanviettopaikka, jonne voi tulla tapaamaan ihmisiä ja vaihtamaan kuulumisia joka toinen viikko. Järjestämme myös yhdessä vapaaehtoisten kanssa Social Kitchen -yhteisöruokailuja, joissa kokoonnutaan hyvän ruoan äärelle viettämään mukavaa iltaa. 

Apua työn hakemiseen ja muihin arkisiin asioihin 

Haluatko löytää työtä? Tarvitsetko apua asunnon saamisessa, KELA-asioissa tai muissa arkisissa asioissa? TAT järjestää työllistymiseen liittyvää ryhmätoimintaa ja kursseja. Tarjoamme myös henkilökohtaista apua ja neuvontaa: voit tulla ilman ajanvarausta Palvelutorille. Voit myös varata ajan tapaamiseen suoraan ohjaajiltamme:  

Arsene Towa (suomi, englanti, ranska), p. +358 50 3229510 / arsene.towa@hnmky.fi

Jaana Takalo (suomi, englanti), p. +358 50 3654682 /  jaana.takalo@hnmky.fi

Suar Sulaiman (suomi, englanti, arabia, kurdi [kurmandzi & sorani], venäjä, turkki, dari) p. +359 50 3652179 / suar.sulaiman@hnmky.fi   

Lisäksi järjestämme kursseja ja työpajoja. Katso tarkemmat tiedot kohdasta kurssit ja koulutukset. Tiedotamme tulevista koulutuksista myös sosiaalisessa mediassa.

Kurssit ja koulutukset

Tällä hetkellä ei ole tulossa koulutuksia.

Seuraa meitä somessa, niin saat ajankohtaiset päivitykset.

Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut koulutuksista tai haluaisit tarjota koulutuksesi maahan muuttaneille työnhakijolle!

TAT International Cup

TAT International Cup on vuosittainen, moninaisuutta ja osallisuutta edistävä jalkapalloturnaus. Tasokas jalkapallo, hyvä musiikki ja rento tunnelma kokoavat yhteen laajan joukon eri taustoista tulevia ihmisiä. Joukkueet ovat pääkaupunkiseudun maahan muuttaneiden yhteisöjen muodostamia. Turnauksen säännöt ja periaatteet on luotu yhdessä osallistuvien yhteisöjen kanssa. International Cup pyrkii edistämään hyviä väestösuhteita, ylittämään eri ryhmien välisiä rajoja ja luomaan yhteisöllisyyttä jalkapallon keinoin.

Vuonna 2023 tapahtuma keräsi yhteensä yli 6000 osallistujaa. Tapahtuman yhteydessä järjestetään vuosittain monenlaisia työ-, harjoittelu- ja koulutusmahdollisuuksia. Viime vuonna koulutimme sekä järjestyksenvalvojia että jalkapallotuomareita. Monena päivänä turnauksessa oli ohjelmaa myös perheille ja lapsille. 

TAT International Cup 2024

Vuonna 2024 turnaus pidetään 26.6.-20.7. (tauko 8.-13.7.) Helsingissä, Pirkkolan liikuntapuiston tekonurmikentällä (Pirkkolan metsätie 6). Turnauksessa pelaa yhteensä 16 yhteisöjoukkuetta. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä yhteisöjen ja vapaaehtoisten sekä muiden järjestöjen kanssa. 

Vapaaehtoisena voi olla mukana tekemässä tapahtuman ensiapua, lasten ja perheiden ohjelmaa, sosiaalista mediaa tai toimitsijan tehtäviä. 

Lisätietoa ja tarkemmat aikataulut International Cupista löytyvät tapahtuman Facebook-sivulta: https://www.facebook.com/hnmky.tat.internationalcup 

Helsingin NMKYHelsingin NMKYHelsingin NMKYHelsingin NMKYHelsingin NMKY

Osallistujien tarinoita

Näytä lisää...

TAT-tiimi on kerännyt haastatteluja toiminnoissa mukana olevilta ihmisiltä, esimerkiksi Suomen kielen keskusteluryhmän aktiivisilta osallistujilta!

 

MAX HYUN

Max on asunut Suomessa noin neljä vuotta. Aiemmin hän asui Jämsässä ja huhtikuussa hänellä tuli täyteen ensimmäinen vuosi Helsingissä. Ensimmäistä kertaa Max kävi Suomessa vuonna 2011 ystävän suosittelemana. Suomen viileä kesä sää oli puoleensa vetävä ja Max kiersi Helsinkiä nähtävyyksiä ja mukavia paikkoja videoiden. Etelä-Koreassa näitä matkavideoita saattoi nähdä televisiossa. Nykyään Max kääntää omia videoitaan suomeksi. (https://youtu.be/PTUjCcEVrOI?si=6Ahi_Vf8C48w2ANY )

 

Max opiskelee Taitotalolla ja on tällä hetkellä opiskeluun sisältyvässä työharjoittelussa kahvilassa. Max toivoo pääsevänsä tekemään lähihoitajan tai hoiva-avustajan töitä, mihin liittyen opinnot Diakonia-ammattikorkeakoulussa alkavat syyskuussa. Max tahtoo päästä myötävaikuttamaan Suomen yhteiskunnassa. Hän on jo pitkään ponnistellut mielenterveydellisten asioiden oppimisen parissa ja pidemmän päälle hänen intohimonsa on huonompiosaisten ja syrjäytyneiden auttaminen. Näin hän näkee voivansa luoda iloista tulevaisuutta. Omassa tulevaisuudessaan Max haluaa nähdä ystävyyksiä, enemmän joogaa ja pianonsoittoa. Ensisijaisen tärkeänä hän kuitenkin näkee, että nyt on kohdistettava ajatuksia työhön ja suomen kieleen ja niiden rinnalla pitää harrastuksia, jotta identiteettiään pääsee myös toteuttamaan. 

 

Suomen kielen opiskelussa Max:lla on omat taktiikkansa, kuten esimerkiksi: 30 uutta sanaa viikossa, joita hän sitten käyttää lauseissa. Muistin ylläpitämiseksi, joitakin kuukausia kerrallaan hän katsoo taaksepäin ja kertaa mitä viimeisten kuukausien aikana on tullut opiskeltua. Max aloitti suomen opiskelun 2013 ja TAT:n toimintaan hän saapui viime syyskuussa (2023). Hän on tyytyväinen TAT:n yhteisöön kutsuen sitä uskomattoman hyödylliseksi muun muassa siksi, että hän pääse oleskelemaan sekä jakamaan hyödyllisiä vinkkejä muiden ulkomaalaisten kanssa. TAT:n kieliryhmä myös auttaa Maxia Suomeen sopeutumisessa. Kaiken lisäksi Max kokee, että ryhmässä saa arvokasta metakognitiivista tietoa omista taidoista: hän pääsee objektiivisemmin analysoimaan sitä, mitä hän tietää ja mitä ei.

 

Haastattelun on kirjoittanut Soul Koskimaa.

 

~

 

THU HUYNH

Thu Huynhille koulutus  on elämässä tärkeintä. Tällä hetkellä koulutusyrittäjyyden maisterin tutkintoa suorittava Thu on asunut Suomessa melkein kahdeksan vuotta. Hän saapui tänne Vietnamista vuonna 2016. Ensimmäisenä vuonnaan hän opiskeli aikaisemman nelivuotisen lastentarhanopettajatutkintonsa tunnustuksen saadakseen. Samanaikaisesti Thu opiskeli myös esiopetuksen lisäpätevyyttä.

Thu tuntee olevansa äärimmäisen onnekas, että hänellä oli mahdollisuus saada tämä lisäpätevyys, koska vaatimukset esiopetukseen ovat tiukat. Thu pääsee työskentelemään  kuusivuotiaiden lasten kanssa ja sanoo rakastavansa työskentelyä tämän ikäisten kanssa, koska he haastavat kysymällä asioita, joita et itse tulisi kyseenalaistaneeksi.

Ensimmäisenä vuotenaan Suomessa Thu ei ollut kiinnostunut suomen kielen oppimisesta, ja hän aloitti ensimmäisen suomen kielen kurssinsa vasta aloitettuaan työskentelyn. Uteliaana YKI-kielitaidon testistä hän päätti kokeilla sitä ja pääsi läpi ensimmäisellä yrityksellä. Yleensäkin Thu haluaa altistaa itsensä  kielille ja on tehnyt sitä monien kielten kanssa, kuten kiinan, espanjan, ruotsin, japanin ja englannin. Kuten suomenkin kohdalla, hän koki kuuntelemisen olevan vaikeinta. Thu uskoo, että jos hän olisi nähnyt suomen opiskelun eteen paljon vaivaa näin päättäväisesti kaikki nämä vuodet, olisi hän nyt osaamiseltaan jo C-tasolla.

Thu on työskennellyt täällä seitsemän vuotta ja äskettäin, muutaman vuoden tauon jälkeen, hän löysi motivaation aloittaa suomen kielen opiskelun uudelleen. Hän; kaipasi enemmän haastetta työhönsä. Tämä tarkoitti siirtymistä suomenkieliseen työympäristöön. Työskenneltyään samassa paikassa vuosia Thu oli halukas astumaan ulos mukavuusalueeltaan. Hän halusi oppia suomea, jotta enää ei tarvitsisi jatkuvasti sanoa vain 'puhun vähän suomea'. Thu liittyi mukaamme TAT:n toimintaan vuonna 2023.

Thu osallistuu sekä torstain suomen kielen keskusteluryhmään, joka toivottaa tervetulleeksi kaikentasoiset suomen kielen puhujat, että maanantain verkkotunneille, jotka on tarkoitettu vähintään B1-tasoisille suomen käyttäjille. Vaikka Thu käy  töissä ja opiskelee, hän silti kokee osallistumisen näihin kieliryhmiin erittäin hyödyllisenä. Sen lisäksi, että ryhmät ovat maksuttomia, Thun mielestä TAT-ryhmistä erityisiä tekee se, kuinka ryhmien opettajilla on paitsi pedagogisia taitoja myös kyky luoda toivottu yhteys opiskelijan ja opettajan välille. 

Thu pitää itsereflektiota tärkeänä osana kielen opiskelua ja hän näkee, kuinka ilman sitä monelta valitettavasti jää kehityksensä huomaamatta. Koska hän uskoo jakamisen edesauttavan oppimista, Thu mielellään tapaa uusia ihmisiä ja on heille avuksi niin suomen kielen oppimisessa kuin muutenkin Suomeen integroitumisessa. Oman oppimisensa osalta Thu seuraa kehitystään tarkasti, ja voikin sanoa todella näkevänsä edistymisensä jo muutamassa kuukaudessa. Thu miettii välillä, onko hänellä tarpeeksi energiaa ja motivaatiota suomen opiskeluun, mutta hän haluaa silti jatkaa yrittämistä. Vaikka opiskelu voi olla  hankalaa, hän kuvailee kieltä hauskaksi ja mielenkiintoiseksi.

 

Haastattelun on kirjoittanut Soul Koskimaa.

 

~

Helsingin NMKYHelsingin NMKY

Tehdään yhteistyötä!

TAT tekee monipuolisesti yhteistyötä erilaisten tahojen kanssa. Täydennämme julkisen sektorin palveluja esimerkiksi työllisyys- ja sosiaalipalvelujen alueella. Toinen merkittävä yhteistyökumppanimme ovat eri oppilaitokset valmentavasta ja ammatillisesta koulutuksesta korkeakouluihin saakka: tarjoamme toimintaa, harjoittelupaikkoja ja hankeyhteistyön mahdollisuuksia. Lisäksi toimimme monien eri monikulttuuristen järjestöjen ja yhdistysten kanssa järjestäen esimerkiksi yhteisiä palveluja, tapahtumia, työpajoja ja koulutuksia. Teemme mielellämme yhteistyötä myös muiden yhteisöjen ja yksityisten tahojen kanssa. 

Tule ohjaamaan omaa ryhmää! 

 Jos sinulla on taitoja, joita haluaisit opettaa, tietoa jaettavaksi tai ajatus harrastusryhmästä,  ota meihin yhteyttä! Tarjoamme tiloja ja toimintamahdollisuuksia ryhmille, jotka ovat TAT:n  arvojen mukaisia. 

Tule harjoitteluun! 

 Jos olet AMK –opiskelija esimerkiksi sosiaali- tai nuorisoalalla, tule meille tutustumaan  monikulttuuriseen asiakastyöhön, ryhmien ohjaamiseen ja tapahtumien  järjestämiseen. Suomen kielitaito ei ole välttämätön, mutta meillä saat hyvän tilaisuuden  harjoitella sitäkin! 

Ammatillista yhteistyötä? 

Onko meillä yhteisiä kiinnostuksenkohteita tai tavoitteita? Pyydä meidät esiintymään  koulutukseen, seminaariin tai muuhun tilaisuuteen!  Teemme mielellämme yhteistyötä myös  erilaisten hankkeiden tiimoilta ja lähdemme mukaan mielenkiintoisiin projekteihin. 

Tue työtämme 

Voit myös tukea TAT:n tekemää työtä tarjoutumalla sponsoriksi tapahtumiimme tai  koulutuksiimme.   

Helsingin NMKY

Tilaa uutiskirje!

TAT Uutiskirje ilmestyy muutaman kerran vuodessa. Kerromme siinä uusimmat kuulumiset, esittelemme toimintaa ja tiedotamme koulutuksista ja tapahtumista. Voit perua kirjeen tilaamisen milloin vain: linkki perumiseen löytyy uutiskirjeen lopusta. Emme lähetä sinulle muita viestejä tätä kautta!

Tilaa uutiskirje täältä.

Ota yhteyttä

 

    6108
    5546
    6604
    11021