Suomen maahanmuuttajien ja vähemmistöjen edustajien monet menestystarinat jäävät usein huomioimatta. Helsingin NMKY:n representaatioseinä kertoo moninaisista tavoista menestyä, ja miten menestys rakennetaan, tavoitteenaan nostaa esiin positiivisia esikuvia vähemmistöihin kuuluvista suomalaisista ja Suomessa asuvista vähemmistöistä. Projekti rikkoo stereotypioita ja luo siltoja kulttuurien ja sukupolvien välille.
Representaatiohanke päästää ääneen esimerkiksi Etelä-Afrikan, Yhdysvaltojen ja Suomen radioaalloilla kuullun media-ammattilaisen Amkelwa Kapasen, joka radiotyönsä lisäksi on osallistunut mm. Helsinki African Film Festivalille (HAFF). Festivaali toi laatuelokuvia Afrikasta Helsingin valkokankaille rikkoen kapeaa tarinaa, jota ulkopuoliset kertovat maanosasta ja sen ihmisistä. Hän on myös työskennellyt Etelä-Afrikasta adoptoitujen lasten ja heidän perheidensä kanssa auttaen lapsia oman identiteetin ja perinteen tavoittamisessa. Tässä työssään hän on fyysinen roolimalli ja vaikuttaa siihen, miten lapset kokevat afrikkalaiset juurensa ja oman afrikkalaisuutensa. Amkelwan menestykseen ei ole ollut oikoteitä: ”Kestää aikansa kasvattaa uudet juuret ja vielä kauemmin nähdä työnsä hedelmät.”
Kyberturvallisuusasiantuntijana Ericssonilla toimivan Hassan Merghanin menestyksen reseptiin on kuulunut mm. kouluttautumista, teknologiarakkautta, verkostoja ja itsetuntoa. ”Suuri osa ihmisten elämästä nykyään tapahtuu verkossa. Yksi alani suurista haasteista on huolehtiminen siitä, että digielämämme ja -viestintämme on luotettavaa, säilyy yksityisenä ja turvassa hakkereilta.” Hassan näkee kuuluvansa vähemmistöön: ”Me kaikki voimme kuulua vähemmistöön jossain asiassa.” Esikuvana hän on kuitenkin varovainen yleistävistä neuvoista: ”Kukaan ei tunne juuri sinua paremmin kuin sinä itse!”.
Representaatioseinä on Helsingin NMKY:n projektipäällikkö Pierre Jallow’n yhdessä Helsingin NMKY:n Kulttuurienvälisen osaamisen täydennyskoulutus -toiminnon tiimin kanssa rakentama projekti, joka on osa isompaa kokonaisuutta webinaareja ja verkostotyötä. Pierre kertoo, että seinän rakentaminen on synnyttänyt paljon hyvää ajatuksenvaihtoa: ”Kävimme paljon hedelmällisiä keskusteluja ammattilaisten kanssa, jotka halusivat tai eivät halunneet osallistua. Etenkin sanan ”vähemmistö” käytöstä oli monenlaisia näkemyksiä. Kaikki nämä keskustelut ovat tärkeitä yhdenvertaisemman yhteiskunnan rakentamisessa.” Representaatioprojektia rahoittavat Helsingin NMKY ja oikeusministeriö.
Representaatioseinä: